Povești terapeutice

Folosirea oglinzii magice ca metaforei pentru a construi rezilienta copiilor și familiilor refugiaților ucraineni

Didi Devapriya, președintele AMURTEL
impreuna cu Susan Perrow acasă la ea din Australia

AMURTEL, împreună cu scriitoarea de renume internațional și autoarea de povestiri terapeutice Susan Perrow, au produs o colecție de povești terapeutice menite să ajute copiii ucraineni care au fost strămutați de război să facă față perturbărilor pe care le experimentează în moduri sănătoase și cu reziliență.

Ce sunt poveștile terapeutice?

"Poveștile terapeutice sunt un mediu de vindecare care permite copiilor, adolescenților și adulților să se angajeze într-o călătorie imaginatira, mai degrabă decât să fie lectori sau să li se adreseze direct problema. Prin identificarea cu personajul principal sau cu personajele principale, ascultătorul se simte in control pe măsură ce obstacolele sunt depășite și rezoluția finala este obținută. Acesta este un mijloc blând, facil, dar adesea eficient de abordare a comportamentelor provocatoare și a situațiilor dificile.

Deoarece medicina este folosita pentru a ajuta la restabilirea integritatii sau echilibrului in conditii fizice dezechilibrate, tratarea prin poveste (povesti terapeutice sau de vindecare) poate fi o strategie pedagogica imaginativa si eficienta. Terapia prin poveste foloseste metafora si povestea ca un instrument indirect pentru reglarea comportamentului si ajuta la vindecarea cu traumei prin munca individuala si de grup.

Lucrand cu un traseu creativ si o selectie specifica de metafore, abordarea terapeutica prin poveste are potentialul de a schimba un comportament sau o situatie in afara echilibrului inapoi spre integritate sau echilibru. Povestea poate ajuta considerabil, poate ajuta puțin, poate calma, motiva, întări hotărârea și/sau poate oferi semințe neprețuite pentru schimbări viitoare."

Susan Perrow
Cărțile sunt disponibile gratuit, în engleză, ucraineană și rusă, datorită finanțării generoase de la CARE-SERA.

Cântecul privighetoarelor

Aceasta este o colecție de treisprezece povestiri terapeutice scrise de autorii Didi Ananda Devapriya și Susan Perrow, precum și de alți doi autori care și-au acordat permisiunea de a folosi versiunile lor de povești tradiționale, David Holt și Rafe Martin.
Poveștile adunate în această colecție au fost selectate cu mare grijă, dragoste și respect pentru determinarea ucrainenilor pe care i-am întâlnit de a depăși greutățile războiului și de a construi un viitor mai bun. Poveștile terapeutice folosesc puterea magică a metaforei pentru a aduce lumina speranței, optimismului și vindecării chiar și după cele mai dificile circumstanțe.
+

Păpușa prințesă

O carte de colorat cu mandale desenate manual care ilustrează o poveste despre o păpușă frumoasă care a ajuns să fie cea mai adorată jucărie din dormitorul unui copil ca mai apoi să se regăsească într-o mizerie de noroi și moloz după o mare inundație. Este o poveste despre puterea prieteniei și a iubirii de a restabili speranța după pierderi și întreruperi bruște.
+

Robbie, exploratorul spațial

O carte de colorat cu mandale desenate manual care ilustrează o poveste despre un robot foarte cool, strălucitor, care era o jucărie preferată în dormitorul unui copil până când, după o explozie, acesta a ajuns într-un morman de moloz. Este, de asemenea, despre puterea prieteniei și a iubirii de a restabili speranța după pierderi și întreruperi bruște.
+

Iepurașul și furtuna

Această poveste a fost scrisă de o echipă formată din trei ucrainence refugiate care trăiesc în România în timpul unui atelier de povești terapeutice cu Susan Perrow. Ilustrațiile au fost pictate manual de fiica de 13 ani a uneia dintre autoare. Povestea a fost creată pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani care, ca urmare a războiului, se tem acum de sunetele puternice.
+

Raze de lumină în timpul furtunii

Această colecție de povești originale a fost realizată de ucrainencele care au participat la atelierul de scriere de povești terapeutice al lui Susan Perrow. Fiecare poveste aduce o rază de lumină și speranță în mijlocul vremurilor furtunoase. Poveștile femeilor folosesc metafore pentru a descrie propriile lor călătorii sau pe cele ale celor dragi, în timp ce se luptă cu momente de teamă și disperare pentru a-și recăpăta speranța, inspirația și lumina.
+

Există versiuni online în varianta PDF disponibile pentru tipărirea acasă care pot fi descărcate de aici, atât de către organizații, cât și de către persoane fizice.

  Deși aceste materiale sunt gratuite, am dori să avem o statistică despre câți copii beneficiază de ele. Vă rugăm să estimați câți copii credeți că vor beneficia de pe urma PDF-ului pe care îl descărcați. De asemenea, vă rugăm să împărțiți acest număr în sex și vârstă. Vă mulțumim pentru cooperare și pentru că ați ajutat să păstrați aceste materiale gratuite pentru toți.

  Organizațiile care activează în România în domeniul educației sau în domeniul Sănătății Mintale și Sprijin Psiho Social (MHPSS) pentru copii și familii, sunt invitate să facă o comandă de copii tipărite aici. Comanda maximă este de 25 de cărți per organizație.

   Carte de colorat Printesa Doll

   Ucraineană | Rusă

   Robbie, exploratorul spațial

   Ukrainian | Rusă

   Cântecul privighetorilor

   Ucraineană | Rusă

   Iepurașul și furtuna

   Ucraineană | Română | Engleză

   Raze de lumină în timpul furtunii

   Ucraineană | Română | Engleză

   Finanțat de