AMURTEL, împreună cu scriitoarea de renume internațional și autoarea de povestiri terapeutice Susan Perrow, au produs o colecție de povești terapeutice menite să ajute copiii ucraineni care au fost strămutați de război să facă față perturbărilor pe care le experimentează în moduri sănătoase și cu reziliență.
"Poveștile terapeutice sunt un mediu de vindecare care permite copiilor, adolescenților și adulților să se angajeze într-o călătorie imaginatira, mai degrabă decât să fie lectori sau să li se adreseze direct problema. Prin identificarea cu personajul principal sau cu personajele principale, ascultătorul se simte in control pe măsură ce obstacolele sunt depășite și rezoluția finala este obținută. Acesta este un mijloc blând, facil, dar adesea eficient de abordare a comportamentelor provocatoare și a situațiilor dificile.
Deoarece medicina este folosita pentru a ajuta la restabilirea integritatii sau echilibrului in conditii fizice dezechilibrate, tratarea prin poveste (povesti terapeutice sau de vindecare) poate fi o strategie pedagogica imaginativa si eficienta. Terapia prin poveste foloseste metafora si povestea ca un instrument indirect pentru reglarea comportamentului si ajuta la vindecarea cu traumei prin munca individuala si de grup.
Lucrand cu un traseu creativ si o selectie specifica de metafore, abordarea terapeutica prin poveste are potentialul de a schimba un comportament sau o situatie in afara echilibrului inapoi spre integritate sau echilibru. Povestea poate ajuta considerabil, poate ajuta puțin, poate calma, motiva, întări hotărârea și/sau poate oferi semințe neprețuite pentru schimbări viitoare."
Susan PerrowExistă versiuni online în varianta PDF disponibile pentru tipărirea acasă care pot fi descărcate de aici, atât de către organizații, cât și de către persoane fizice.
Organizațiile care activează în România în domeniul educației sau în domeniul Sănătății Mintale și Sprijin Psiho Social (MHPSS) pentru copii și familii, sunt invitate să facă o comandă de copii tipărite aici. Comanda maximă este de 25 de cărți per organizație.